Marmaris, Muğla’nın en çekici ilçelerinden biri, şimdi de kendine özgü bir hikayeye ev sahipliği yapıyor. Bu hikaye, duvar ustası olmaya başlayan ve sonrasında profesyonel fotoğrafçıya dönüşen Naim Aydar’ın etrafında şekilleniyor. Aydar, 17 yıl önce Ağrı’dan geldiği bu ilçede, zorluklara rağmen kendini fotoğraf sanatına adadı.
Çocukluk yıllarında yaşadığı maddi zorluklar nedeniyle eğitim hayatını yarıda bırakarak Marmaris’e gelen Aydar, burada inşaat sektöründe çalışmaya başladı. Askerlik sonrası, fotoğrafçılığa olan ilgisi artınca, bu alanda kendini geliştirme kararı aldı. “İnşaatçıdan fotoğrafçı mı olur?” sorusuna karşı “olur hem de en iyisi olur” diyerek yola çıktı.
Aydar, 10 yıldır fotoğrafçılık yaparak, Marmaris’in doğal güzelliklerini, 6 Şubat deprem felaketinin simgesi haline gelen Hatay’ın görüntülerini ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı için çektiği kültürel videoları sosyal medya üzerinden paylaşıyor. Ayrıca, moda ve ürün fotoğrafları da çeken Aydar, gelecekte fotoğraf sergileri açmayı ve bir fotoğraf akademisi kurmayı hedefliyor.
“Maddi zorluklar sebebiyle okulu bırakıp inşaatlarda çalışmaya başladım,” diye anlatıyor Aydar. 2006 yılında Marmaris’e geldiğinde amacı fotoğrafçılık değildi. Lise eğitimini yarıda bırakarak inşaat işlerinde çalışmaya başladı. Ancak, bu süreçte açıktan liseyi tamamlayarak eğitim hayatına devam etti.
İnşaat işçiliğinden, fotoğrafçılığa uzanan sıra dışı bir yolculuk… Naim Aydar’ın hikayesi, hayallerin peşinden gitmenin önemini bizlere bir kez daha hatırlatıyor.
13 yaşında inşaat işçisi olarak başladığı Marmaris’teki hayatı, askerlikle yeni bir döneme girdi. Kış aylarını inşaatlarda, yazları ise turizm sektöründe çalışarak geçiren Aydar, askerlik sonrası yeni arayışlara yelken açtı. Fotoğrafçılığa olan ilgisi, onu yeni bir meslek dalına yöneltti.
Otel fotoğrafçılığı fırsatı, Aydar’ın hayatında yeni bir sayfa açtı. İnşaatçı bir taş duvar ustasından fotoğrafçıya dönüşümü, çevresindekiler için şaşırtıcı olsa da, onun bu alana olan tutkusu ve yeteneği sayesinde mümkün oldu. Aldığı olumlu tepkiler, Aydar’ı bu alanda daha da ileriye gitmeye teşvik etti.
2017 yılında, ikinci el bir kamera ile profesyonel fotoğrafçılığa adım atan Aydar, kırık makinesini bantla tamir ederek bu alanda ilerlemeye başladı. Zamanla daha iyi ekipmanlar edinse de, ilk makinesi onun için hala özel bir yere sahip.
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın desteğiyle gerçekleşen Güneydoğu tanıtım filmlerine katılan yetenekli fotoğrafçı Naim Aydar, bu deneyimini paylaştı. Aydar, “Tarih ve doğa fotoğrafçılığına olan tutkum, beni bu yolculuğa çıkardı. Ağrı’da doğmuş olmam, Marmaris’teki çekimlerime farklı bir perspektif kattı. Deniz, kum ve doğanın yeşilliği, insanların ilgisini çekti. Kültürel zenginliklerimizi yansıtan bu kareler, izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı. Bu süreçte, sosyal medyada tanınır hale geldim ve Türkiye Geliştirme Ajansı’ndan bir teklif aldım” dedi.
Aydar, Türkiye’nin doğusundaki Hakkari ve Şırnak gibi illerde çekimler yaparak, bu bölgelerin doğal güzelliklerini keşfettiğini belirtti. “Bu bölgelerde çektiğim fotoğraf ve videolar, büyük ilgi gördü. Turizm Bakanlığına bağlı ajans ile iş birliği yaparak, bu görselleri daha geniş kitlelere ulaştırdık. Bu çalışmalar, doğu bölgemizin tanıtımına önemli katkılar sağladı” ifadelerini kullandı.
6 Şubat depremleri sonrasında Hatay’a giden Aydar, oradaki dron çekimleriyle dünya çapında dikkat çekti. “Hatay’a gitme sebebim, depremden etkilenen bir yakınımın ailesiydi. Olay yerine vardığımda, depremin yarattığı yıkımın büyüklüğünü gördüm ve bu durumu dünyaya duyurmak için çekimler yaptım. Yayınladığım görüntüler, yerli ve yabancı basında geniş yer buldu. Bu süreçte, mesleğimin gücünü kullanarak insanlara yardım etmeye çalıştım” şeklinde konuştu.