Gündem

İşe giderken kaza yaparsanız iş kazası olur mu? İşte şaşırtan cevap!

İş yeri tehlike sınıfları, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu ile giriş yaptı. Bu, daha önce sadece sanayi ve ticaret sınıfına dahil olan ve çoğunlukla tehlikeli işlerin yapıldığı birçok sektörün, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı dışında kalmasının önüne geçti. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı Sefa Kayhan konu hakkında bilgi verdi.

Bursa’da teknolojinin gelişmesi ve sanayileşmenin hızlanması ile iş yerlerinde çalışanların güvenliği için alınması gereken önlemler arttı. İş güvenliği önlemlerinin alınması ve iş yerlerinin güvenli bir ortam haline getirilmesinin önemi de bu durumla birlikte yükseldi.

İSG Uzmanı Sefa Kayhan, iş yeri tehlike sınıflarının belirlenmesinde yapılan asıl işin tehlikesinin göz önünde bulundurulduğunu, bu tehlikelerin temelde üçe ayrıldığını belirtti. İş yerleri, iş sağlığı ve güvenliği açısından az tehlikeli, orta tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere 3 sınıfa ayrılıyor. İş yeri tehlike sınıfının belirlenme sürecinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) önemli bir rolü bulunuyor.

İş kazası kapsamına girecek durumları belirlemek için öncelikle iş kazasının ne olduğunu bilmek gerektiğini vurgulayan Kayhan, iş yerinde ve işin yürütümü sırasında meydana gelen ölümcül veya bedenen ve ruhen engellilik yaratan olayları iş kazası olarak tanımladı. İş kazaları örnekleri, iş yerinde yaşanan kalp krizi, fazla mesai sırasında yaşanan kaza, işe gitmek için otobüse binerken yaşanan bir kaza vb. durumları içeriyor. İş yerine gelirken yaşanan kazalar ise genellikle tartışmalı oluyor. İşverenin sağladığı araçla işe gidip gelirken kaza yapılması durumunda, bu iş kazası olarak değerlendiriliyor.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda en önemli unsurun eğitim olduğunu ifade eden Kayhan, bu bilincin ancak iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile oluşabileceğine işaret etti. İSG uzmanı tarafından belirlenen riskler dahilinde, işverenden mevcut tehlikeleri en kısa sürede ortadan kaldırması bekleniyor. Eğer bildirimler göz ardı edilirse, yaptırım işverene uygulanır. İdari yaptırımlar arasında işin durdurulması, idari para cezaları ve kamu ihalesinden men bulunuyor. İşçinin kusuru sonucu oluşan bir iş kazasında ise, işçi tazminat hakkını kaybeder ve iş sözleşmesi feshedilir. İş kazalarının meydana gelmesinden itibaren 3 iş günü içinde SGK’ya bildirilmesi gerekiyor. İşverenin bildirim yapmaması durumunda ceza alabilir.

Başa dön tuşu